LISÄTIETOA:

maanantai 21. tammikuuta 2013

Voitto 4 vee ja jänispattien poltto

Tampereen hevosklinikalla 21.1.2013


Voitto sai jo 2-vuotiaana varsanäyttelystä maininnan "jänispatin alut" ja päätin jo silloin, että takajalat kuumapoltetaan ennenkuin jänispatit kokonaan pääsevät poksahtamaan. Nyt alkaa pikku hiljalleen 4-vuotiaan Voittiksen treenit olemaan entistä tavoitteellisempia ja klinikkareissu enemmän kuin ajankohtainen.


Ensin hevonen rauhoitettiin ja pattialueet ajeltiin karvattomiksi. Tämän jälkeen polttoalueet pestiin ja putsattiin huolellisesti. Tätä seurasi polttoalueiden puudutus ja puudutusaineen vaikutuksen alkamisen odottelu. Voiton jänispatit olivat eläinlääkäri Kimmo Elfvingin mukaan "keskikokoiset", mutta kuvakulman vuoksi ne eivät oikeastaan edes näy.


Sitten hommiin... Kuumalla polttokolvilla tehtiin "nättejä" rivejä jalkoihin, käry vaan nousi, huh huh.
Tämä on ehkäpä hivenen vanhanaikainen tekniikka ennaltahoitaa jänispatteja, mutta samalla myös oikeastaan ainoa hoito. Polton myötä jalkoihin tulee "tukisukat" ja niiden ansiosta hevosen ennuste käyttöratsuna on valoisampi.


Tältä näyttää lopputulos. Jalat pyyhitään päivittäin betadinella ja liikutus on kävelyä seuraavat 2 vko. Normaalissa treenissä ollaan takaisin noin 4 viikon päästä.

17 kommenttia:

  1. Olipas mielenkiintoinen! Aika hurjan näköiset nuo "polttojäljet"!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä näyttää aikasten hurjalta!!!!

      Poista
  2. Ohoh, olipas kyllä hurjan näköiset jäljet O.o
    Mutta kiitos kuvista, en oo ikinä ennen nähnyt kyseistä toimenpidettä!

    VastaaPoista
  3. Kiitti hyvästä postauksesta! :)

    Fannillahan oli vastaavat arvet molemmissa takakintuissa ja ensin ihmettelin, mitkä ihmeet ne ovat. Kovin hintsusti löytyi netistä tietoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa ihmettelin itse!! Ei tuntunut mitään tietoa löytyvän mistään!
      Vaikka monen monta vuotta on erilaisten suomenhevosten kanssa touhuillut, on Voitto ensimmäinen jonka kanssa törmään näihin jänispatteihin.

      Poista
  4. http://aladdinbird.blogspot.fi/2012/09/24.html Samoissa hommissa oltiin mekin Teivossa syyskuussa. Kuka teillä kolvas kun on erilaiset pisteet, tai oikeammin viivat? On kyllä ollu meidän oriin kintereet täysin oireettomat kun annettiin kunnolla parantua poltosta joten mä kans suosittelen toimenpidettä lämpimästi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho! Teillä on aivan erinäköiset jalat olleet!! Nätti pisterivistö vastaan meidän jättiarvet! Epäilen syynä olleen Voiton pahemmaksi päässeet repeämät, paljon laajemmalta alueelta meillä ainakin poltettiin. Suomenhevosten vaivahan tämä lähinnä taitaa olla, tai raskaampien kylmäveristen.

      Osa eläinlääkäreistä suosittelee tätä, osa ei enää edes tee. Aika nyt sitten näyttää miten meidän kohdalla käy eli tuleeko ongelmia jatkossa.

      Meillä toimenpiteen teki Kimmo Elfving.

      Poista
  5. Mistä nuo patit huomaa?En ole nimittäin omaltani moisia "löytänyt" mutta mistäs sitä tietää jos velipojalla onkin?Ei tosiaan netistä löydy infoa..Paranemisia Voitolle,hurjan näköiset on jäljet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Patti tulee kintereen alapuolelle, suunnilleen siihen yönsilmän kohdille. Toiseksi ylimmässä kuvassa näkee hiukan kohoumaa taemman jalan sivuproliisissa. Voitolla patit olivat ainakin erittäin selkeät, kaikesta talvikarvasta jaloissa huolimatta. Jalan takasyrjällä ei sivu ole "suora", vaan siihen tulee hivenen banaanimaista muotoa.

      Mene googlen kuvahakuun ja kirjoita "jänispatti". Toisena tuloksena tuleva kuva kertonee ehkäpä kaiken sen mitä yritän selostaa. :)

      Voiton jalat eivät ole kovinkaan kipeät, vaikka mitään kipulääkettä ei ole saanut. Kosketusarat jalat ovat (yllätys, yllätys...), mutta tarhassa kirmailua sekä pukittelua ne eivät näytä estävän. Voitolle ei siis mennyt ihan jakeluun, että tarttis pari viikkoa malttaa kävellä.

      Poista
  6. Hei! Löysin googlettelulla tämän blogisi. Kysyin noista jänispateista. Oliko hevosella oireita vai oliko poltto vain varotoimenpide?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jänispatit eivät oireilleet ennen mitenkään, ainoastaan tulivat vähän paremmin esille vuosien kuluessa. Poltettiin vain varotoimenpiteenä.

      Poista
  7. Hei

    miten teillä on mennyt näin pidemmän aikaa jänispattien poltosta? onko ollut apua? (olen uusi blogissasi mutta täältä löytyi parhaiten tietoa toimenpiteestä ja asiaa selkeyttäviä kuvia) kiitos siitä :)

    VastaaPoista
  8. Kiva, että tästä höpinästä on ollut hyötyä! :)

    Jalat eivät ole vaivanneet jänispattien osalta yhtään mitenkään enää polton jälkeen. Olen viime syksynä kirjoittanut tästä aiheesta tänne blogiinkin: http://blondiponit.blogspot.fi/2014/09/elamaa-janispattihevosen-kanssa.html Vilkaiseppa tuo kirjoitus, jos et sitä jo ole lukenutkin! :)

    VastaaPoista
  9. Lämpöilikö teillä nämä kuinka polton jälkeen? Meillä ny 2 viikkoa poltosta ja on vieläki kosketusarat ja todella lämpööset. :( Vaikka lunta ja pakkaasta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä niissä pitkään oli lämpöä. Tietysti sekin osittain vaikeutti jalkojen vertailua, että polttoalueilta oli karvat pois. Silloinhan ne käteen tietysti tuntuvat lämpimiltä ilman karvojen eristystä. Avohaavathan ne ovat (ja isot sellaiset!), joten paraneminenkin kestää. Jos olet epävarma jalkojen kunnosta, niin soita hoitavalle eläinlääkärille! Häneltä saat varmasti parhaan vastauksen!

      Poista